En nyttigare kräftskiva!
- Hälsa & Harmoni,
- Mat & Dryck
Varför firar vi kräftskiva i augusti?
Säsongen för färska kräftor börjar i augusti och pågår under sensommaren och tidiga hösten. Vi är många som vill fira då och duka upp till kräftskiva. Varför har vi kräftskivan just i augusti? Jo, det är för att historiskt rådde det brist på kräftor och man fick fiska dem enbart på en begränsad period under året. Från år 1982 blev premiären klockan 17 den första onsdagen i augusti. De gamla fiskerestriktionerna gäller inte längre då lagen om kräftfiskeförbud avskaffades 1994. Men traditionen av att fira just i augusti lever kvar.
Nyttigt med kräftor
Undrar du om kräftskivan kan vara både god och nyttig? Vi har goda nyheter, det är den! Kräftor brukar kokas i sockrat vatten men det mesta rinner av och du får i dig enbart ca 1g kolhydrater per 100 gram kräftor. En normalstor signalkräfta innehåller i snitt 13 gram kött så det är en utmaning att få i sig 100 gram. Kräftor är en fantastisk bra proteinkälla och de mest proteinrika är havskräftor. Samtidigt innehåller skaldjuren väldigt lite kolhydrater och fettet är av den nyttiga omega-3 sorten som har antiinflammatoriska egenskaper.
Nyttigheter i kräftor
Kräftor innehåller även höga halter av livsviktiga mineraler och vitaminer. Skaldjur är rika i zink som behövs vid stress och infektioner och som är viktigt för fertiliteten. Selen, som stärker immunförsvaret är bra för sköldkörtelhormonernas produktion och fertilitet. Jod, som även den är viktigt för sköldkörteln och ämnesomsättningen. Magnesium som behövs för musklernas och nervsystemets skull samt kalium, järn och kalcium.
Kräftor innehåller också flera vitaminer bl.a. vitamin E som har en skyddande effekt mot ben- och kärlkramp, urinvägsinfektioner och blodproppar. Skaldjuren är också rika i flera av B-vitaminer som är nödvändiga för att bland annat nervsystemet och energiomsättningen kan fungera optimalt. Det kan vara bra att veta att kräftor är en utmärkt källa till vitamin B12.
Hälsosamt tillbehör till kräftor – Recept!
Som du nu vet, är det inte kräftorna i sig utan tillbehören som baguetter, västerbottenpaj och alkohol som du kanske vill akta dig för. Ett tips till dig som vill ha ett lite nyttigare alternativ kan vara en härlig sallad med massor av goda grönsaker i. Vi har en favorit som vi gärna delar med oss av och den passar utmärkt till kräftor!
Recept
- 200 g haricots verts
- 200 g morötter
- 400g blomkål
- 2 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- ½ purjolök
- 1 dl pumpafrön
- Salt
- Rucola
- 1 äpple
- 4 hårdkokta ägg
- Färsk dill
Dressing:
- Salt och peppar
- 1 msk dijonsenap
- 1 och ½ msk gula senapsfrön
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk honung
- ½ dl olivolja
Koka haricots verts 5 min, skala och dela morötter i stavar, dela blomkålen i mindre buketter.
Fräs 1 msk smör och skalad rivet vitlök. Lägg i morötter, blomkål och låt det fräsa under lock tills grönsakerna börjar bli mjuka, rör om ett par gånger.
Strimla purjolöken och fräs den i resten av smöret tillsammans med pumpafrön.
Dressing: Rosta senapsfröna i en torr stekpanna tills de börjar poppa, ca 1 minut. Häll senapsfröna i en skål och vispa i senap, vinäger och honung. Tillsätt oljan under vispning. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med vatten om dressingen är för tjock.
Vid servering: Lägg upp rucola, skivat äpple, stekta grönsaker, delade ägg och kräftstjärtar på ett stort fat. Strössla över purjolök, pumpakärnor och dill. Ringla dressingen över salladen.
Servera med kokta kräftor.
Bloggat av: Karolina Hoffmann, Ph.D.