Din varukorg är tom

Jod

Jod är ett essentiellt mineral som spelar en avgörande roll i kroppens ämnesomsättning genom att ingå i sköldkörtelns hormoner. Detta mineral tillförs genom kosten och absorberas sedan från blodet av sköldkörteln, där det används för att producera hormonerna tyroxin och trijodotyronin.

Sköldkörteln, som har en fjärilsliknande form, är belägen på framsidan av halsen, strax under struphuvudet och framför luftstrupen.

I DCGs sortiment kan du hitta jod både i tablettform och för utvärtes bruk från en mängd olika varumärken.

 

Vad är jod bra för?

Ämnet jod är viktigt för alla kroppens celler. Jod har bland annat visat sig spela en viktig roll både för att förebygga samt behandla uppkomsten av sköldkörtelsjukdomar.

Sköldkörteln är en körtel i halsen lokaliserad precis under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörteln producerar hormonerna tyroxin och trijodtyronin. Dessa hormon är viktiga för nästan alla kroppens funktioner. För att kunna tillverka dessa hormoner behövs förutom jod också L-Tyrosin. Tyrosin är en aminosyra som även ingår i processen av hormonerna adrenalin och dopamin.

 

Vad händer vid brist på Jod?

Om kroppen inte får tillräckligt med jod under en längre period kan sköldkörteln börja växa i ett försök att kompensera, vilket leder till struma. I vissa fall kan detta orsaka tryck mot luft- och matstrupen, vilket kan ge sväljsvårigheter och obehag. I mer allvarliga fall kan en operation behövas.

Även om jodbrist är relativt ovanligt i Sverige idag, finns det vissa grupper som löper högre risk. Personer som inte äter fisk, skaldjur eller mejeriprodukter, kan ha svårare att få i sig tillräckliga mängder. Gravida och ammande kvinnor samt barn på växtbaserad kost behöver också vara extra uppmärksamma på sitt jodintag.

 

Mat som innehåller Jod

I Sverige har vi ofta jodfattiga jordar, vilket gör att vi berikar vissa livsmedel med jod. Här är några vanliga källor till jod:

Salt med jod: Bordssalt berikas ofta med jod eftersom naturligt salt inte innehåller det. Havssalt utan jod, som himalayasalt, innehåller inte naturligt jod och kan därför leda till jodbrist om det är den enda källan till salt i kosten.

Mejeriprodukter: Mjölk och andra mejeriprodukter innehåller jod, eftersom jod tillsätts i djurens foder. Detta innebär att mjölk, ost och yoghurt är bra källor till jod.

Fisk och skaldjur: Fisk som torsk och kolja, samt skaldjur som räkor, är naturligt rika på jod. Att äta fisk minst två gånger i veckan bidrar till att täcka jodbehovet.

Alger och kelp: Dessa marina växter är naturliga källor till jod, och finns ofta i kosttillskott. Kelp och alger innehåller särskilt höga halter av jod och är ett bra alternativ för de som inte äter fisk eller mejeriprodukter.

 

Hur mycket jod behöver man?

Jodbehovet varierar beroende på ålder och kön. Här är några rekommenderade dagliga intag:

Spädbarn (6-11 månader): 50 mikrogram

Barn (1-5 år): 90 mikrogram

Vuxna och barn över 10 år: 150 mikrogram

Gravida: 175 mikrogram

Ammande: 200 mikrogram

 

I vilka kosttillskott finns Jod?

Jod finns både för invärtes och utvärtes bruk. Hos DCG hittar du bland annat en produkt som heter Lugols Lösning från Holistic. Det är en flytande lösning för utvärtes bruk och är en blandning av jod och kaliumjodid. 2 droppar motsvarar 10 mg kaliumjodid samt jod 5 mg. Inom kosttillskott finns även jodtabletter i form av Multi Jod som är ett tillskott med jod från tång, i kombination med selen som tillsammans bidrar till en normal produktion av sköldkörtelhormoner och energiomsättning/förbränning. Förutom dessa två produkter hittar du även Jod från Bättre Hälsa och i Vogels Kelpasan. Holistics Thyrobalans innehåller även den jod plus bland annat Ashwaganda, L- tyrosin och Rysk Rot.

leaf

Kategorier

Jod

Filtrera