Din varukorg är tom
falsefalse

Wild Yam och inflammation – Hur hänger det ihop?

  • Hälsa,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Kvinnohälsa,
  • Leder,
  • Studier,
  • Utbildning & Kunskap

Du har säkert hört talas om Wild Yam (Dioscorea Opposita), jamsroten vars knölar och rötter länge har använts inom folkmedicin och som kosttillskott runt om i världen. Oftast förknippar vi den med behandling av hormonell obalans som är vanligt vid PMS eller (för-)klimakteriet. Wild Yam innehåller ett biologiskt aktivt ämne – diosgenin som är en stark antioxidant med antiinflammatorisk verkan och ett fytoöstrogen (1). Tack vare det sistnämnda kan Wild Yam minska vanliga klimakteriesymptom såsom värmevallningar, sömnbesvär, humörsvängningar och vaginal torrhet.

Jamsrotens många hälsoeffekter

Men jamsroten har fler hälsoeffekter än så. Wild Yam kallas även för kolikrot eftersom den har en avslappnande effekt på glatta muskler och har använts sedan 1800-talet inom folkmedicin i USA just för att lindra magbesvär och mensvärk med kramper (2). Jamsrot är också starkt antiinflammatorisk och har använts i behandling av reumatiska symptom, svullnad, värk och stelhet.

 

Diosgenin i vetenskapliga studier

Jamsrot har väckt ett intresse inom forskarvärlden och det finns flera studier där man undersökt inflammationshämmande effekt av det aktiva ämnet inom Wild Yam – diosgenin (3, 4). I dagsläge vet vi inte tillräckligt mycket om vilka exakta molekylära mekanismer är diosgeninet involverat i, och det finns fortfarande stora kunskapsluckor och ett behov av stora kliniska studier. Det man har sett hittills i In vitro studier är att diosgenin hämmar inflammationen i broskcellerna och bromsar utvecklingen av artros och reumatoid artrit (5, 6). Diosgeninets antiinflammatoriska effekt har också undersökts i en så kallad in vivo studie som bekräftar att en högre dos av wild yams extrakt (400mg per kg kroppsvikt) hämmar inflammation och ger minskad nervvärk (3).

Kliniska studier med människor saknas än så länge och Wild Yam beskrivs ofta som en oslipad diamant med flera outforskade hälsofrämjande effekter. I pågående studier undersöker forskarna dess potential inom områden för hudhälsa, diabetes och t o m vissa former av cancer. Vilket ska bli mycket intressant att ta del av när de avslutats!

 

Bloggat av Karolina Hoffmann, Ph.D.