Din varukorg är tom
falsefalse

Balansera hormonerna på naturlig väg under klimakteriet!

  • Hälsa & Harmoni,
  • Kvinnohälsa,
  • Utbildning & Kunskap
Klimakteriet eller menopaus är en naturlig del i livet, tyvärr fruktas många kvinnor inför det pga. dess symptom. Klimakteriet börjar vid den tidpunkt där kvinnan inte haft mens på 12 månader.  Detta föregås ofta av en längre period av oregelbundenmens då sjunkandekönshormonnivåer och enberg- och dalbana av olika symptom som kan påverka ens psykiskt mående och livskvalité. I genomsnitt slutar kvinnor i Sverige menstruera vid 51 år, sedan kan hela övergångsperioden ta allt från 5 till 10 år. Denna period är en lång tid, särskilt om den tiden präglas av olika jobbiga besvär. Här är våra tips hur man kan balansera hormonerna;  

Klimakteriebesvär

Vissa går igenom övergångsperioden med endast milda eller inga symptom. Andra upplever stora svängningar i humöret och besvär såsom värmevallningar, torra slemhinnor, sömnproblem, humörsvängningar och försämrat minne. Men klimakteriet är inte enbart en jobbig period. Det kan ses som en period av förändringar då många upplever den också som något positivt, en ny fas i livet.

Ta hand om dig!

Prioritera dig själv, lyssna på och var snäll mot din kropp. Behöver du mer vila och egen tid för att må bra, ta det och skippa skuldkänslorna. Fysisk aktivitet brukar ha en positiv inverkan på stressnivåer, med det sagt behöver du inte träna på gym utan det finns många andra aktiviteter som får igång kroppen, reducerar stress och hjälper dig att finna inre ro.  Kanske långa promenader i naturen, yoga, simning eller cykelturer passar dig bättre? För de som har stora besvär finns hormonersättningsterapi om man vill använda det. För de som istället vill prova naturliga preparat finns det flertal med dokumenterad effekt att välja mellan för att lindra symptomen och må så bra som möjligt. Här listar vi några av de vanligaste ämnena från naturen som du kan testa för att lindra värmevallningar, svettningar och sömnsvårigheter med. Vill du läsa mer om hur du kan ta hand om torra slemhinnor på ett naturligt sätt, läs gärna detta tidigare blogginlägg.

1. Läkesilverlax 

Medicinalväxten läkesilverlax (Actea racemosa) har traditionellt använts för att lindra klimakteriebesvär. I kliniska studier har triterpenglykosider från dess rotextrakt lindrat värmevallningar och svettningar. Dessa har bidragit till en förbättrad sömn och lindrat oro hos 80% av deltagare. Den sistnämnda effekten uppnåtts pg a. att terpenglykosider påverkar tillgängligheten av dopamin och serotonin i hjärnan (1). Läkesilverlaxextrakt finns både som kosttillskott  eller växtbaserat läkemedel och kan användas som ett alternativ till en östrogenbehandling.

2. Wild Yam 

Fleråriga växten Wild Yam (Dioscorea opposita) har använts inom folkmedicin och matlagningen i tusentals år i Nordamerika och Asien. Dess knölar är näringsrika och innehåller höga halter av vitaminerna C, E och K, betakaroten, B-vitaminerna och mineraler kalium, magnesium, zink, järn, fosfor och selen. Wild Yam innehåller också flera aktiva ämnen som diosgenin (2).  Diosgenin har en fytoöstrogenverkan som bidrar till att balansera hormoner och kan underlätta klimakteriebesvär så som värmevallningar, vaginal torrhet, humörsvängningar, irritabilitet och sömnproblem (3). Wild Yam används för att balansera hormonerna.

3. Maca 

Maca (Lepidium meyenii) kommer från Sydamerika och har använts av ursprungsbefolkningen i Peru i tusentalsår. Visste du att maca är en adaptogen? Detta betyder att den på ett skonsamt sätt hjälper kroppen bygga motstånd för stress, minska ångest och nedstämning och ge energi. Maca är väldigt näringsrikt och har en förmåga att balansera hormoner genom sin fytoöstrogenverkan och har traditionellt använts för att höja libido (4).

4. Grönt te, L-teanin och GABA

Grönt te är lika gott som det är nyttigt. De flesta vet att grönt te innehåller höga halter av antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidativ stress. Teet innehåller dessutom aminosyran L-teanin. Aminosyran underlättar avslappningen och har positiv effekt på kognitiv prestanda, emotionell status och sömnkvalitet. Aminosyran underlättar insomningen och bidrar till minskade nattsvettningar (56). I djurstudier kunde man se att L-teanin arbetar i synergi med GABA dvs att de två aktiva ämnen bidrar till en lättare insomning och sömnkvalitet mer effektivt när dessa tas ihop än var för sig (7). Te hjälper att balansera hormonerna.

5. Bidrottningsgelé

Bidrottningsgelé (royal jelly) är en mjölkliknande näringsrikt sekret tillverkat av arbetarbin för att mata bidrottningen med. Det exakta innehållet kan skilja sig beroende på klimat och var bina bor. Bidrottnings- gelén innehåller upp till 15% protein samt  flera essentiella vitaminer och mineraler. Det är tack vore bidrottningsgelén och dess östrogenverkan som bidrottningen är vital länge och producerar ägg (8). Bidrottningsgelé har traditionellt används för behandlingen av klimakteriebesvär och PMS. I kliniska studier kunde man bekräfta dess positiva effekter. Kvinnor i reproduktivåldern som tagit 1 g /dag av royal jelly upplevde minskad PMS och förbättrade livskvalité (9). Hos kvinnor som var i övergångsåldern eller har passerat klimakteriet har royal jelly förbättrat bl.a. urinvägsbesvären (10).

6.Pollen

Pollen lindrar värmevallningar. I en klinisk studie där kvinnor i övergångsåldern fick antigen honung eller en blandning av honung och pollen, upplevde 71% av de som åt blandningen minskade nattsvettningar (11). I en annan kliniskstudie har menopausala kvinnor som i tre månader ätit en naturprodukt med pollenextrakt minskat värmevallningar och upplevt en förbättrad livskvalité (12).